HP Elitebook 2540p vervangt IBM X41T

Eindelijk gaat -ie dan met pensioen. Zo’n 10 jaar lang hield het oude beestje me ook als ik onderweg was online. Maar extra investeringen en hardwarebeperkingen alsmede de prijs voor een vervangende 2e hands HP Elitebook 2540p hebben dan toch een pensionado extra opgeleverd. De IBM blijft natuurlijk want het is een collectors-item en een museumstuk. Ik zet er een lichte Linuxversie op om hem tot internet en e-mailnode om te turnen. Vooralsnog draait-ie op Linux Mint voorzien van een evrbouwde Cinnamon maar ik begin te denken aan spelen met “deepin”, een Chinese Linuxdistributie waarin behoorlijk met html5 gewerkt is.

En hier is dan zijn vervanger:

HP EliteBook 2540p

een HP 2540p subnotebook voorzien van Core i7 en nu nog 4GB werkgeheugen, DVD-brander en 160GB 1,8″ mSATA HDD geworden. Die laatste vervang ik z.s.m. voor een 500GB mSATA SSD en mogelijk volgt er later nog een geheugenuitbreiding. Ook denk ik nog na over de aanschaf van een Expresscard voorzien van 2x USB 3.0 want dat heeft deze laptop nog niet en zoveel kosten die kaartjes niet meer. Ik heb het ding voorzien van Windows 10 en VMWare Workstation 11 om er ook verschillende Virtuele besturingssysten op te kunnen draaien zoals ik dat op mijn 15″MacBook Pro gewend ben. Het is zeer wel mogelijk dat de Mac nu veel vaker thuis blijft (hij moet nog naar Apple voor een moederbordvervanging) want dit ding gaat nu al als de brandweer. Bovendien weegt deze HP minder en neemt -ie minder volume in. Met de backuplaptop zit het dus helemaal snor. De Apple kan nu zonder drama even gemist worden.

Afbeelding

Intussen zit er 8GB werkgeheugen in de HP Elitebook 2540p. Het was nog even een operatie om ook onder het toetsenbord te komen maar het is gelukt.

Voor de vervanging van de trage 1.8″hdd van 160GB blijk ik geen gebruik te kunnen maken van de aanwezige mSATA aansluiting in de laptop. Dat betekent dus dat er een Delock Converter Micro SATA 16 pin > mSATA is aangeschaft die op de plek van de 1.8″ hdd past. Op die converter komt een Samsung EVO 500GB mSATA SSD kaartje. Meer valt er volgens mij niet uit die laptop te persen en zo moet dat ding maar weer een paar jaar mee.

De laptop is nu nog voorzien van een Windows 10/Linux Mint Cinnamon Dual boot. Hackintosh leverde helaas teveel problemen op. Mogelijk verander ik nog wat als de experimenten met “deepin” op de X41T en later op een HP DC7800sff desktop stabiele systemen opleveren. Ik kan me zelfs voorstellen dat ik uiteindelijk bij deepin Linux blijf en zowel Windows als OS X privé de deur uit doe en deze hooguit als een virtueel systeem onder deepin Linux laat draaien. Maar dat gebeurt pas as het systeem flink getest is en stabiel genoeg bevonden.

 

Edit: Het is toch een 1TB kaartje geworden foto’s plaats ik later.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s